joi, 30 octombrie 2014

Nimic nu prevestea necazul ce avea să-i lovească pe cei 388 de angajaţi ai firmei Tricostar SRL, producătoare de încălţăminte, în spaţiul fostei FIPA din Agnita. Surpriza neplăcută a început joi 9 octombrie, când au început să fie invitaţi, pe rând, în afara locului de muncă şi puşi să semneze trei documente; unul privitor la concediul de odihnă, al doilea la trecerea în concediul fără plată şi un act adiţional pe care nu au fost lăsaţi să-l citească.
Majoritatea angajaţilor, permanent terorizaţi psihic de un adminstrator italian cu apucături de vechil care-i obliga să facă ore suplimentare şi pe care deseori nu le plătea şi desfăcea contractul de muncă oricui încerca să protesteze, au acceptat să semneze cele trei documente.Din fericire s-au găsit şi unii care n-au vrut să semneze, fără să ştie ce şi în plus l-au informat pe Ioan Dragoman, primarul oraşului care la rândul lui a informat urgent Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. 
D.nul Szombatfalvi – Török Francisc, Inspectorul şef al ITM a trimis doi inspectori, însoţiţi de jandarmi pentru a verifica ce se întâmplă şi a obliga angajatorul să respecte drepturile angajaţilor.
Aşa s-a constatat că pentru concediul fără plată era prevăzută o perioadă nedeterminată, ceea ce-i priva pe angajaţi de dreptul la ajutorul de şomaj. De asemenea, prin semnarea actului adiţional angajaţii pierdeau nişte drepturi legale prevăzute în cazul concedierilor colective.
Situaţia era şi mai dramatică pentru familiile în care amândoi soţii lucrau aici şi care s-au trezit deodată, în prag de iarnă, fără nici o sursă de venit.
Firma Tricostar SRL, din Oradea şi-a început activitatea în Agnita în aprilie 2012 lucrând în regim de lohn cu firma internaţională Trident. Activitatea în regim de lohn se desfăşoară între un ordonator, în cazul acesta firma Trident care pune la dispoziţie utilajele şi toate materialele necesare producţiei şi un executant, respective Tricostar SRL care asigură spaţiul şi forţa de muncă, de obicei foarte ieftină. Firma ordonatoare poate oricând să-şi ia jucăriile şi să plece în altă parte.
Se pare că întreruperea activităţii de către Trident i-a luat prin surprindere pe cei de la Tricostar care au încercat să mai recupereze câte ceva de la angajaţii cărora nu le-au mai putut da de lucru.
La ora actuală situaţia fostei FIPA,  una din cele mai performante fabrici de încălţăminte (în 1978 aici se făceau pantofi pentru baschetbaliştii din Canada, mărimile 43 – 48) este mai mult decât incertă. În 199o i s-a  schimat numele în INCSTAR iar în 1996 fost privatizată prin metoda MEBO, acţiunile fiind cumpărate de angajaţi. Ulterior, cele mai multe acţiuni au fost cumpărate de la angajaţi, de către  fostul manager ec. Vasile Gilu Manta care la ora actuală este cel mai în măsură să decidă ce se va întâmpa cu clădirile şi cu utilajele care au mai rămas, ca şi cu datoriile către bancă.

I.Bârsan
Next
This is the most recent post.
Previous
Postare mai veche