joi, 30 octombrie 2014



Reţeaua europeană de arii protejate, Natura 2000 are ca scop să creeze un mijloc legal la nivelul european pentru protejarea habitatelor şi a speciilor aflate în pericol. Pentru noi, localnicii din cel mai mare sit Natura 2000 din bioregiunea continentală a României,asta însemnă obligaţiidar şi avantaje. Poate avem din când în când impresia că suntem „restricţionaţi“ de nişte legi suplimentare, pentru câteva păsări, pe care noi obişnuiţi cu ele, le considerăm ceva banal. Să nu uităm însă faptul că situl Natura 2000 de protecţie avifaunistică „Podişul Hârtibaciului” a fost declarat de către UE pentru că aici traiesc peste 60 de specii de păsări care la nivel european sau chiar global sunt în pericol de a dispară.

Declararea siturilor Natura 2000 este o sarcină a fiecărui membru al Uniunii Europene . Adică, în momentul în care România a intrat in UE, şi-a asumat creaarea acestor arii protejate şi în mod practic „pastrarea  stării favorabilă de conservare”. În cuvinte mai simple: dacă am avut, de exemplu, în 2007 între 70-90 perechi de acviă ţipatoare mică, ce cuibărea în Podişul Hârtibaciului, România se obligă că aceatsa cifră să nu fie cu una mai mică mai târziu când se controlează situaţia din teren.

La începutul anului viitor,în februarie 2015, proiectul POS MEDIU pentru elaborarea planului de management al ariilor Natura 2000 din zona Hârtibaciu – târnava Mare, se va termina. Din momentul în care acest plan va fi aprobat de minister, se poate ca proprietarii de pământ din anumite zone ale siturilor să fie obligaţi să respecte   anumite măsuri care asigură co-existenţa speciilor şi a habitatelor în armonie cu omul. Acceptarea acestei obligaţiei este, de exemplu în Germania, răsplătită cu aşa numite plăţi compensătorii de mediu. Planul de management va crea condiţiile de bază pentru astfel de plăţi şi în zona Hârtibaciu.

Mulţi dintre noi locuitorii ai Podişului Hârtibaciului, am acceptat faptul că trăim într-o zona de protecţe a naturii. La fel, mulţi au început să recunoască faptul  că pentru Podişul Hârtibaciului (şi nu numai), o natură cât mai sanatoasă reprezintă punctul de pornire pentru dezvoltarea turismului şi creşterea valorii produselor locale. Statutul de arie protejată „Natura 2000” ne deschide uşile către pieţe şi oameni necunoscuţi pâna mai ieri – şi astfel crează şanse concrete. E clar ca turismul nu va rezolva toate problemele noastre econimice, dar poate fi o sursă importantă de venit. De exemplu numărul grupurilor de cicloturişti a început să crească de când au fost declarate siturile Natura 2000 pe Podişul Hârtibaciului.

Mai există şi un alt avantaj care rezultă din statutul de arie protejată Natura 2000. De când au fost declarate siturile hârtibacene, din 2007, şi mai ales din 2011, când asociaţia WWF România cu partenerii săi a început întocmirea planului de management, s-a creat o comunicare permanentă între părţile implicate: adminstraţii publice, cetăţenii, oamenii de ştiinţă. Astfel, Natura 2000 sprijină şi abordăriil pentru o guvernare bună ale zonei, cu participarea activă a locuitorilor şi a reprezentanţilor acestora. Şi ce ne dorim mai mult?

Joachen Cotaru